Κυριακή 29 Απριλίου 2012

ΜΑΤΑΙΩΣΕΙΣ


Όλοι μας τις έχουμε βιώσει, τις βιώνουμε και θα τις βιώνουμε σε ορισμένες καταστάσεις της ζωής μας. Μια από τις καταστάσεις της ζωής που εμπεριέχει αρκετές ματαιώσεις είναι και η αναπηρία. Πιο συγκεκριμένα  η αναπηρία ως μια μόνιμη κατάσταση που συνεχώς φέρνει δυσκολίες και εμπόδια στη ζωή των ανθρώπων, έχει ως άμεση και φυσική συνεπεία τις καθημερινές μικρές ή μεγάλες  ματαιώσεις. Όταν όμως τόσο εμείς οι άνθρωποι με αναπηρία όσο και όλοι εμείς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουμε τις ματαιώσεις γινόμαστε πολύ συχνά τόσο μαχητικοί και διεκδικητικοί όσο ποτέ άλλοτε, και δεχόμαστε εξαιρετικά ισχυρά ερεθίσματα αλλά και κίνητρα…                              

   
Ευγενία Μπλέτσα

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

‘’Γιούσουρι στην τσέπη’’ Συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς-Ανδροτσοπούλου,Εκδόσεις Πατάκη


«Είναι πράγματι θαυματουργό το γιούσουρι; και ποιο  μυστικό καβαλάει ο καπεταν Διοκλής; Τι να γυρεύει άραγε από το  βυθό της θάλασσας;» αναρωτιέται η δωδεκάχρονη Πηνελόπη καθώς περνάει το καλοκαίρι της ήρεμα στην ακροθαλασσιά. Μέχρι που εμφανίζεται ο δεκατετράχρονος Άρης με την παράξενη συμπεριφορά, και η Πηνελόπη αναστατώνεται. Στην αρχή τον λέει «ακατάδεχτο» γρήγορα όμως θ’ αλλάξει γνώμη. Κάτι άλλο του συμβαίνει, κάτι κρύβεται πίσω από τα επικίνδυνα καμώματά του. Και γι’ αυτό το κάτι θα καταστρώσουν μια μέρα ένα ριψοκίνδυνο σχέδιο με τον καπετάνιο…
Το ‘’γιούσουρι στην τσέπη’’ «νιώθει» τα παιδιά που μπαίνουν στην εφηβεία και τα προβλήματά τους. Μιλάει για τη ζωή, τον έρωτα και το θάνατο και συναρπάζει…    
Ευγενία Μπλέτσα


Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ντέμη Παπαϊωάννου-Σταυροπούλου, « Στου πόνου τη γυάλινη πίστα-Συνάντησα το πρόσωπο», (εκδόσεις Ακρίτας, 2003)

 
 «… Εάν δεν είμαστε αυτό που κάνουμε, πολύ περισσότερο δεν είμαστε αυτό που μας έχει συμβεί … », λέει η συγγραφέας κι είν’αυτό, που η ίδια κρατά ως δεδομένο, κυρίως γιατί, πέρα και πάνω απ’ το επάγγελμα της φυσικοθεραπεύτριας, έκανε πράξη αυτό που έλεγε ο  Strindberg: « Να είσαι γενναιόδωρος, γιατί ο καθένας στη ζωή, δίνει τη μάχη του».  
Μ’ αυτό το βιβλίο λοιπόν, μιλά για την εγκεφαλική παράλυση, και, γενικότερα, για την αναπηρία, ως κατάσταση και κοινωνική πραγματικότητα, έτσι όπως δεν τόλμησε ποτέ κανείς.
Μαρία Σχίζα