Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Από την ασφαλώς πλαισιωμένη και επαρκώς δημιουργική βιωματική εμπειρία και γνώση στην έμπρακτη μεταμόρφωση

Η δραματοθεραπεία μας συστήνεται ως μια εξαιρετικά μοναδική ευκαιρία η οποία μας προσφέρεται για να βιώνουμε (προστατευμένα και με ασφάλεια) τον ίδιο μας τον εαυτό, να τον γνωρίζουμε έτσι ώστε να τον μεταμορφώνουμε σταδιακά (και πάλι με ασφάλεια) από το ίδιο του το υλικό στον άνθρωπο που έχει τη δυνατότητα να είναι. Αν θέλετε να το διαπιστώσετε δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε.

Στις ερωτήσεις απαντά στην Ευγενία Μπλέτσα η κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου Δραματοθεραπεύτρια στο ελληνικό Ινστιτούτο Παγνιοθεραπείας και δραματοθεραπείας «το Άθυρμα».

1)Τι είναι δραματοθεραπεία;

- Η δραματοθεραπεία ανήκει στην κατηγορία των ψυχοθεραπειών μέσω τέχνης. Χρησιμοποιεί όλες τις μορφές θεάτρου και δράσης ως άμεση θεραπευτική παρέμβαση. Βασίζεται στην αντίληψη ότι το θέατρο περιέχει ενδογενείς θεραπευτικές ιδιότητες και ότι η δραματική μεταφορά έχει τη δύναμη να επιφέρει αλλαγή σε βαθύ επίπεδο (κάθαρση) Χρησιμοποιεί κυρίως θεατρικές και δημιουργικές τεχνικές.

2) Πείτε μας λίγα λόγια για το ελληνικό Ινστιτούτο Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας «Το Άθυρμα».

- Το ελληνικό Ινστιτούτο Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας Ε.Π.Ε. είναι επιστημονικό κέντρο με αναγνωρισμένη προσφορά στο χώρο της ψυχικής υγείας από το 1992. Εδρεύει στην οδό Α. Μαντζουράκη 14 (τκ 11524 στη Ν. Φιλαδέλφεια) Από το 2008 είναι πλήρες μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (Ε.Ε.Ψ.Ε.). Στις δραστηριότητες του κέντρου περιλαμβάνεται, από την αρχή της ιδρύσεως του ο τετραετής κύκλος μεταπτυχιακών σεμιναρίων στην παιγνιοθεραπεία και τη δραματοθεραπεία, που απευθύνεται σε πτυχιούχους ανθρωπιστικών επιστημών με στόχο την επαγγελματική κατάρτιση στις αντίστοιχες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις. Το περιεχόμενο των σπουδών περιλαμβάνει θεωρία πρακτική και θεραπεία.

3) Σε ποιες βασικές αρχές αισθάνεστε ότι είναι απαραίτητο να στηρίζεται η σχέση θεραπευτή και θεραπευόμενου, έτσι ώστε, τα αποτελέσματα της θεραπείας να λειτουργήσουν υπέρ του;

- Η σχέση θεραπευτή και θεραπευμένου στηρίζεται στην ενσυναίσθηση, στην αποδοχή, στην εμπιστοσύνη, στην ασφάλεια, στη μη κριτική, στην εχεμύθεια. Πρόκειται για ένα συμβόλαιο που συνυπογράφουν θεραπευτής και θεραπευόμενος πάνω στο οποίο χτίζεται η καινούργια σχέση.

4)Σας κουράζει να είστε δραματοθεραπεύτρια και κυρίως πως αυτό επιδρά στην προσωπική σας ψυχική υγεία και αυτογνωσία;

- Ο καθένας μας επιλέγει ένα επάγγελμα που του αρέσει. Από εκεί και πέρα ο κάθε θεραπευτής οφείλει να κάνει εποπτεία για τη δουλειά του ώστε να μπορεί να βοηθήσει σωστά πελάτες σωστά και τον εαυτό του. Αποδέχομαι και συναισθάνομαι απόλυτα τον άνθρωπο που μπαίνει στη θεραπευτική σχέση μαζί μου. Ταυτόχρονα η δική μου πορεία αυτογνωσίας και εμβάθυνσης πνευματικής και ψυχικής δε σταματά και η εποπτεία βοηθά στο να ανοίγονται συνεχώς διαφορετικές οπτικές μπροστά μου, αυτό ακριβώς που μαθαίνουμε και τον άνθρωπο που έρχεται κοντά μας.

5)Αισθάνεστε έστω και στιγμιαία τις δυνατότητες σας να προσφέρετε την απαραίτητη βοήθεια περιορισμένες;

- Μπορεί να συμβεί και αυτό. Μπορεί και η θεραπεύτρια να νιώσει ότι ο πελάτης έχει κολλήσει ή ότι δεν προχωρά στη θεραπεία του και σίγουρα χρειάζεται να το πω στην εποπτεία μου όπου θα σκεφτώ τι μπορεί να κάνει ο πελάτης για να προχωρήσει. Π.χ μπορεί να χρειάζεται να μπει σε ομάδα για να αλληλεπιδράσει με περισσότερες τεχνικές πιο δημιουργικές.

6) Ποιό είδος τέχνης είναι το αγαπημένο σας στα πλαίσια της Δραματοθεραπείας;

- Αγαπώ την Ποίηση & το Θέατρο. Παρ’ όλα αυτά, όλα τα είδη Τέχνης μπορούν ν’ αποτελέσουν αποτελεσματικές τεχνικές στα πλαίσια της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας.

7)Πώς εξηγείτε το συμβολικό & θεραπευτικό χαρακτήρα του Θεάτρου;

- Στην Ελλάδα απ’ τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιούσαν το Θέατρο ως ίαση, ως κάθαρση συναισθηματική, ψυχική και πνευματική.
Ήδη και ο Ασκληπιός είχε καταλάβει τη διάσταση του Θεάτρου και το είχε συμπεριλάβει στο περιβάλλον των θεραπευτηρίων του.

8) Προοδεύετε πνευματικά, συναισθηματικά και ψυχικά, μέσα απ’ την άσκηση της Δραματοθεραπείας;

- Νομίζω ναι. Βοηθά ν’ αλλάζω συνεχώς σε επίπεδο αυτεπίγνωσης και αυτογνωσίας, και αισθάνομαι την ανάγκη να εξελίσσω συνεχώς την προσωπικότητά μου, το χαρακτήρα μου, καθώς και τον τρόπο σκέψης μου.
Ο Δραματοθεραπευτής και ο κάθε θεραπευτής, πρώτα απ’ όλα, χρειάζεται ο ίδιος να εξελίσσεται, καθώς και ν’ ανοίγει συνεχώς νέες διευκολυντικές πρακτικές στη ζωή του, για να μπορεί ν’ ακούει, και να βοηθήσει το θεραπευόμενο ν’ αλλάξει ό,τι τον δυσκολεύει στη ζωή του.

9) Τι σας γοητεύει και σας κρατά γερά στη Δραματοθεραπεία;

- Η ανάγκη μου για προσωπική ανάπτυξη πνευματική και ψυχική.
 Γοητεύομαι απ’ τις βιωματικές τεχνικές του Θεάτρου που χρησιμοποιεί η Δραματοθεραπεία για ν’ αγγίξει ψυχικά & να θεραπεύσει.

10) Θέλει ταλέντο η εξάσκηση της Δραματοθεραπείας;

- Η Τέχνη από μόνη της έχει θεραπευτικό χαρακτήρα και ανοίγει δρόμους. Μέσα απ’ την εκπαίδευση, ο Δραματοθεραπευτής αναπτύσσει και το καλλιτεχνικό του κομμάτι. Το ταλέντο δηλαδή αναδύεται όταν ο Δραματοθεραπευτής καλλιεργεί και το καλλιτεχνικό του κομμάτι.

Ευγενία Μπλέτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου